Saturday

Panduan Penjagaan Bayi Baru Lahir

Posted by Saliah Sally on 12:25 PM with 2 comments
Bimbang bayi anda akan pakai lampin terbalik dan anda tidak perasan? Anda takut akan gagal untuk mendapat sendawa daripada bayi anda? Bimbang anda mendapat masalah semasa penyusuan? Hentikan merasa tertekan. Ingatkan diri anda bahawa anda seorang ibu baru dengan sedikit pengalaman dalam perkara yang paling asas, daripada menukar lampin (terutama bagi bayi lelaki yang baru lahir yang suka membuat "percikan") sendawa (bayi anda, bukan anda), jadi anda tidak boleh mengharapkan diri anda berada dalam kesempurnaan tentang penjagaan bayi. Dan walaupun anda kucar-kacir sedikit dalam beberapa minggu pertama, relaks - pertama sekali, kesilapan adalah suatu cara pembelajaran ibu bapa, dan kedua semua, kemungkinan bayi anda akan menjadi sangat "pengampun". Sebenarnya, bayi anda tidak akan perasan betapa kurangnya pengalaman anda dan sudah tentu dia tidak akan ingat bahawa anda menunggu beberapa hari untuk memotong kukunya atau anda tidak dapat membersihkan setiap kotoran yang terdapat pada lipatan comel di leher bayi anda.

Salah satu cara untuk meringankan beban anda ialah meminta bantuan. Jangan takut untuk meminta bantuan jika anda memerlukannya, samaada dari ibu anda, ibu mertua anda atau dari rakan yang berpengalaman. Dan lebih banyak anda belajar tentang menjaga bayi anda - dan lebih banyak anda mengenali sifat-sifatnya -lebih selesa anda akan mula berasa sebagai seorang ibu baru. Sebelum anda tahu anda akan grooming dan memandikan bayi yang baru lahir anda tanpa memedihkan mata. Walaupun bayi berkembang (dan berkembang) lebih cepat daripada yang anda boleh bayangkan, satu perkara yang tetap sama: Ibu (iaitu anda) amat mengetahui.

Jadi, samaada anda seorang wanita santai yang mencari beberapa panduan tentang penjagaan bayi kali pertama atau anda bimbang di seluruh kehamilan anda (kedua-duanya adalah benar-benar perkara biasa), apabila anda menghadapinya, anda mahu melakukan sebanyak hal yang mungkin untuk bayi kesayangan anda. Nasib baik, dengan amalan yang sedikit dan beberapa panduan tambahan (hanya terus membaca), anda akan menjadi pro dalam masa yang singkat.

2 comments :

 1. Salam Puan-puan,

  Kami ingin memperkenalkan diri kami sebagai pakar membuang batu hempedu. Kami tahu bahawa ramai wanita yang telah bersalin diserang batu hempedu. Malangnya, sering kali mereka diseru membuang hempedu yang merupakan kurniaan Tuhan.

  Kini, Agro pluz Biotech Sdn Bhd telah mengkaji produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral. Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin dalam 12 jam sahaja.

  Hubungi kami di 012 3688 507 (Jloh), 016 650 3131 (Jmin) atau emel agropluz@gmail.com untuk maklumat yang lebih lanjut.

  Sekian, terima kasih.

  ReplyDelete
 2. Perkongsian yang menarik..;)

  ReplyDelete