Saturday

Panduan Penjagaan Bayi Baru Lahir

Posted by Saliah Sally on 12:25 PM with 8 comments
Bimbang bayi anda akan pakai lampin terbalik dan anda tidak perasan? Anda takut akan gagal untuk mendapat sendawa daripada bayi anda? Bimbang anda mendapat masalah semasa penyusuan? Hentikan merasa tertekan. Ingatkan diri anda bahawa anda seorang ibu baru dengan sedikit pengalaman dalam perkara yang paling asas, daripada menukar lampin (terutama bagi bayi lelaki yang baru lahir yang suka membuat "percikan") sendawa (bayi anda, bukan anda), jadi anda tidak boleh mengharapkan diri anda berada dalam kesempurnaan tentang penjagaan bayi. Dan walaupun anda kucar-kacir sedikit dalam beberapa minggu pertama, relaks - pertama sekali, kesilapan adalah suatu cara pembelajaran ibu bapa, dan kedua semua, kemungkinan bayi anda akan menjadi sangat "pengampun". Sebenarnya, bayi anda tidak akan perasan betapa kurangnya pengalaman anda dan sudah tentu dia tidak akan ingat bahawa anda menunggu beberapa hari untuk memotong kukunya atau anda tidak dapat membersihkan setiap kotoran yang terdapat pada lipatan comel di leher bayi anda.

Salah satu cara untuk meringankan beban anda ialah meminta bantuan. Jangan takut untuk meminta bantuan jika anda memerlukannya, samaada dari ibu anda, ibu mertua anda atau dari rakan yang berpengalaman. Dan lebih banyak anda belajar tentang menjaga bayi anda - dan lebih banyak anda mengenali sifat-sifatnya -lebih selesa anda akan mula berasa sebagai seorang ibu baru. Sebelum anda tahu anda akan grooming dan memandikan bayi yang baru lahir anda tanpa memedihkan mata. Walaupun bayi berkembang (dan berkembang) lebih cepat daripada yang anda boleh bayangkan, satu perkara yang tetap sama: Ibu (iaitu anda) amat mengetahui.

Jadi, samaada anda seorang wanita santai yang mencari beberapa panduan tentang penjagaan bayi kali pertama atau anda bimbang di seluruh kehamilan anda (kedua-duanya adalah benar-benar perkara biasa), apabila anda menghadapinya, anda mahu melakukan sebanyak hal yang mungkin untuk bayi kesayangan anda. Nasib baik, dengan amalan yang sedikit dan beberapa panduan tambahan (hanya terus membaca), anda akan menjadi pro dalam masa yang singkat.

8 comments :

 1. Salam Puan-puan,

  Kami ingin memperkenalkan diri kami sebagai pakar membuang batu hempedu. Kami tahu bahawa ramai wanita yang telah bersalin diserang batu hempedu. Malangnya, sering kali mereka diseru membuang hempedu yang merupakan kurniaan Tuhan.

  Kini, Agro pluz Biotech Sdn Bhd telah mengkaji produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral. Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin dalam 12 jam sahaja.

  Hubungi kami di 012 3688 507 (Jloh), 016 650 3131 (Jmin) atau emel agropluz@gmail.com untuk maklumat yang lebih lanjut.

  Sekian, terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi admin. perkongsian yg menarik. good entry btw. Anyway, free2 jemput datang ke blog i untuk info2 kekal fit dan slim.

   >>> Slim & Fit Semulajadi!<<<

   Delete
 2. Perkongsian yang menarik..;)

  ReplyDelete
 3. HARGA ISTIMEWA UNTUK SETIAP PEMBELIAN DR GETOX mulai Oktober 2014.
  DR GETOX telah diguna oleh ramai untuk merawat batu hempedu. Testimoni daripada pesakit dan pelanggan banyak dipapar di Facebook fanpage kami DR GETOX. Sila layari Facebook Fanpage kami DR GETOX dengan serta merta.
  Promosi hebat untuk pembelian DR GETOX kepada pesakit yang memerlukannya.

  Syarat: Buat tempahan dengan klik LIKE di Facebook fanpage kami DR GETOX ---> PM kami untuk tanya penerangan DR GETOX dan harga -> diskaun akan diberikan.

  Servis pengiriman COD akan diatur kepada pesakit yang duduk di sekitar Klang Valley. Servis kurier akan disediakan kepada pesakit batu hempedu yang duduk di luar bandar Kuala Lumpur dan Selangor.

  HUBUNGI kami hari ini.

  Sekian, terima kasih.


  Yang benar,
  Win
  Marketing Director
  Agro pluZ Biotech Sdn Bhd
  Call : 012 345 4977
  WhatsApp: 012 345 4977


  Kepada pesakit yang telah guna Dr Getox pasti dah rasa kesannya yang ternyata -)

  Pihak pengurusan Dr Getox dapati bahawa serangan batu hempedu berasal daripada lemak visceral yang terlalu banyak. Lemak visceral ini turut menakibatkan diabetes, kolesterol tinggi, sakit jantung, uric acid dan sebagainya.
  Kini, pihak kami dah bertambah dengan produk yang terbaru untuk menyingkirkan lemak visceral. Kepada mereka yang diserang batu hempedu, anda boleh ambil Dr Getox untuk membubarkan dan menyingkirkan batu. Selepas ambil Dr Getox, anda boleh ambil supplements kami untuk mengurangkan lemak visceral supaya batu hempedu tidak kembali lagi disebabkan lemak visceral lemak yang masih ada di dalam organ badan.

  Hubungi kami hari ini untuk sebarang pertanyaan mengenai Dr Getox dan supplements kami.
  WhatsApp/ Call: Win (012 345 4977)
  Facebook Fanpage: DR GETOX

  ReplyDelete
 4. thanks ya, bunda..
  artikelnya sangat membantu sekali untuk menyelesaikan tugas saya..
  klo toko yang jualan pelenkapan anak seperti kaos kaki anak dengan harga pabrik itu dimana klo di sumenep madura..
  Trims :)

  ReplyDelete
 5. Dr Getox Offical Website: www.drgetox.com

  Our exclusive product, Dr Getox is made of natural fruits and ingredients, namely Roselle juice, extra virgin olive oil and minerals.

  (A) Rosecalam Juice
  Roselle seed extracts contain strongantioxidant properties that could effectively reduce cholesterol level. Withthat in mind, Rosecalam juice acts as a solvent in the bile to dissolvecholesterol that is possibly harden into gallstones.

  (B) Extra VirginOlive Oil
  The olive oil stimulates the gallbladder and bile to contract powerfully, that could expel solid particles.

  (C) Bio-active Minerals
  The bio-active minerals act as adetoxifying agent for cleansing. It increases water in intestines and helpflushing toxins to eliminate harmful substances.

  Certifications
  We take our brand and product seriously by applying for international certificates. Our international certificates consist of HACCP, HALAL Malaysia, International Quality Assurance,Organik Malaysia, Biological Farmers of Australia and Organic Farming.

  We believe there is a better way of treating the gallstones than removing the precious gallbladderof human. With that in mind, Dr Getox could effectively remove the gallstones without any operation within 12 hours.

  Want to know more about Dr Getox, drop us an email or contact us at the contact details below:-

  Agro pluZ Biotech Sdn Bhd
  Email: info@drgetox.com
  Website: www.drgetox.com

  ReplyDelete
 6. Salam Sejahtera,
  Kami merupakan pakar menyingkir batu karang pundi hempedu di Malaysia.
  Dengan pengalaman kami di industri makanan dan bioteknologi yang lama, kami telah mencipta produk buah-buahan semula jadi kami yang tersendiri untuk membubarkan batu dalam masa 12 jam. DR JETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Kelebihan DR JETOX juga termasuk pengurangan berat badan setelah membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang pundi hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-bahan buangan. Pesakit tidak perlu risau lagi pundi hempedu akan dibuang jika mereka terpaksa menjalani pembedahan di hospital.Produk kami telah lulus dan berjaya mendapat pengiktirafan antarabangsa. Antaranya termasuk sijil Halal, HACCP dan sijil-sijil bertaraf antarabangsa.
  Kelebihan produk kami:-
  Dalam 12 Jam Sahaja
  Kaedah-kaedah yang lain di pasaran mengambil masa yang panjang (24jam atau 7 hari) untuk membubarkan batu hempedu. Produk kami yang merangkumi resipi yang berantioksida tinggi dapat menunjukkan keberkesannya dalam 12 jam sahaja. Dalam masa 12 jam sahaja, batu hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-buahan buangan.
  Menyingkir Sisa-sisa Makanan Bertoksin
  Disebabkan campuran Rosecalam Juice dan Bio-Active Mineral, produk kami mampu membubarkan sisa-sisa makanan yang lama antaranya termasuk sisa-sisa bertoksin yang terkandung dalam badan. Bio-Active Mineral berfungsi memperbanyakan air dalam usus malah mempercepatkan penyingkiran sisa-sisa makanan bertoksin.
  Mengurangkan Berat Badan
  Seperti yang dinyatakan di atas, produk kami dapat menyingkirkan sisa-sisa makan bertoksin dan najis terlonggok. Selepas sisa-sisa baki disingkirkan, berat badan pelanggan kami dibuktikan turun serta-merta.
  ——————————————————————————————————————————
  Untuk memastikan pelanggan sah diserang batu hempedu, dibawah merupakan tanda-tanda kebentukan batu hempedu.
  *Rasa senak yang kronik
  *Rasa mual, angin kembung perut dan sakit abdomen
  *Loya dan muntah
  *Kesakitan di bahagian tengah dan kanan atas abdomen
  *Sakit perut pada bahagian sebelah kanan atas yang seperti gastrik
  *Sakit perut yang memulas hingga melarat ke tulang belikat
  Kesimpulan
  Untuk pengetahuan anda, kami bertujuan untuk menyelamat pesakit batu hempedu dengan produk kami yang bersumber buah-buahan alam semula jadi. Kami tegaskan bahawa tidak perlunya untuk membuang pundi hempedu yang merupakan organ manusia yang penting maka merupakan kurniaan Tuhan kepada kami.
  Dr Jetox telah lama dikenali ramai maka testimony-testimoni boleh didapatkan di laman Facebook.
  Facebook Fanpage : DR JETOX
  Sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan, sila hubungi kami bila-bila masa sahaja.
  Sekian, terima kasih.
  Ramon (Pengurus)
  The Club, Bukit Utama,
  1 Club Drive, Bukit Utama,
  Bandar Utama, 47800,
  Petaling Jaya, Selangor.
  GPS Coordinates: 3.151714,101.602716
  No. Talian:
  0109829005 (Ramon)
  Penghantar ke luar negeri? Sila rujuk kepada pengedar kami di berikut.
  Kelantan – Abang Nis (WhatsApp 012 680 5989 or WhatsApp 017 682 6005)
  Kedah – Abang Nis (WhatsApp 012 680 5989 or WhatsApp 017 682 6005)
  Terengganu – Abang Nis (WhatsApp 012 680 5989 or WhatsApp 017 682 6005)
  Pahang – Abang Nis (WhatsApp 012 680 5989 or WhatsApp 017 682 6005)
  Perlis – Abang Nis (WhatsApp 012 680 5989 or WhatsApp 017 682 6005)
  Kuala Lumpur – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Wilayah Persekutuan – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Selangor – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Melaka – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Negeri Sembilan – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Pulau Pinang – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Johor Bahru – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Perak – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)
  Sabah & Sarawak – Ramon (WhatsApp 010 982 9005)

  ReplyDelete